תהליך המו"מ, ההסכמות והיישום

  1. מה הלו"ז הצפוי לסיום הניסוחים המשפטיים ולכניסת הרפורמה לתוקף?

תשובה: הרפורמה נכנסת לתוקף מה-1.7.2021 במגזר הציבורי. כעת, לאחר שהוסכמו עקרונות הרפורמה בין האיגוד למשרד האוצר, נכנסנו לשלב הניסוחים המשפטיים של ההסכם. שלב זה צפוי לארוך מספר חודשים. לאחר חתימת ההסכם ועם תחילת היישום שלו במקומות העבודה הציבוריים, הרפורמה תחול רטרואקטיבית, ולעובדות/ים ישולמו כל ההפרשים עבור התקופה שחלפה מה- 1.7.2021. לצערנו אין לנו תאריך מדויק ומעריכים שהניסוחים המשפטיים יסתיימו תוך כמה חודשים. אנו שואפים (ולוחצים) שזה יקרה במהירות, אבל לוקחים בחשבון גם כי עבודת הניסוח המשפטית דורשת זמן וסבלנות. אנו מאזנים כל הזמן בין הרצון לסיים את התהליך כמה שיותר מהר, לבין הצורך בדיוק ובמציאת פתרונות מדויקים אשר ילוו אותנו עוד עשרות שנים קדימה.

תהליך היישום של הרפורמה גם הוא צפוי לקחת מספר חודשים, מאחר ומדובר בשינוי הדורש התייחסות אישית לכל עובד ועובדת לפי הנתונים האישיים, השונים מאוד בין העובדים. בנוסף, אנו יודעים שדברים לא תמיד באים בקלות. יש לקחת בחשבון שרפורמה כה מורכבת, ועפ"י נסיוננו עם מערכות השכר השונות, בהחלט יתכן כי במהלך השלב הראשוני של יישום הרפורמה תהיינה טעויות. כמו כן לצערנו, אנו מעריכים גם שיהיו מעסיקים שינסו להתחמק מיישומה המלא של הרפורמה במועד. אלו המדיניות והתרבות שמולן אנו נדרשים להתמודד. בכל מקום בו יקרה כך יתקלו המעסיקים באיגוד נחוש וחזק, וביחד נדאג שכולן יקבלו את מה שמגיע להן, באופן המדוייק וללא טעויות או התחמקויות.

 

  1. מה עם העובדים המופרטים?

תשובה: לאחר שההסכם הקיבוצי ייחתם, יחל תהליך של הרחבת ההסכם וניסוח צו ההרחבה, בכדי להחיל אותו גם על העובדים בשירותים המופרטים (בהתאם לשירותים שהיום כלולים בצו ההרחבה). יש לקחת בחשבון, כי תהליך גיבוש ופרסום צו ההרחבה לוקח כמה חודשים, ומשרד הכלכלה יכול להתחיל בו רק לאחר שייחתם ההסכם. צו ההרחבה לא יכול מבחינה חוקית לחול באופן רטרואקטיבי, אלא רק ממועד פרסומו ברשומות. המשמעות היא, שלצערנו אותם עובדים לא יכולים לקבל את התשלומים באופן רטרואקטיבי מה-1.7.21 כפי שמקבלים עמיתיהם במגזר הציבורי ויש למצוא דרך יצירתית על מנת להבטיח עד כמה שניתן את התשלומים הללו, או לפחות את חלקם הארי. לפיכך, הוסכם כי האיגוד ומשרד האוצר ינסו למצוא דרך מיטבית להעברת ההפרש שבין 1.7.2021 ובין מועד פרסום צו ההרחבה לעובדים בדרך פשוטה ככל שניתן, חרף העובדה כי הכלים המשפטיים בהקשר זה הם מוגבלים.

3. האם הרפורמה שתהיה ביולי 2021 היא הרפורמה הסופית?

תשובה: מבנה השכר החדש, שבמרכזו הרמות המקצועיות, יהיה מבנה השכר הקבוע ובגינו משולמים 200 מליון ₪ בפעימה הראשונה שנכנסה לתוקף ביולי 2021. על בסיס מודל זה הוסכם ונחתם כי תשולם פעימה נוספת, אשר תחול במועד חתימת כלל הסכמי המסגרת של ההסתדרות והמדינה בכל המשק. לפעימה זו האחרונה אין עדיין מועד ידוע, אך זה צפוי  לקרות בשנים הקרובות, בהתאם להסכמות בין ההסתדרות והמדינה. כך שהפעימה השנייה צפויה להעלות את השכר פעם נוספת, ויכול להיות שתכלול גם כמה שינויים נוספים, אך עיקר מבנה השכר כפי שהוסכם בפעימה הנוכחית, שבמרכזו הרמות המקצועיות, יהוו את הבסיס לעוד הרבה שנים קדימה.

  1. מה יהיה מנגנון יישום ההסכם? מי אחראי ליישומו?

תשובה: המעסיקים השונים אחראיים ליישם את ההסכם בכל מקום עבודה. מרגע שנחתם ההסכם משרד האוצר מוציא הנחיות ביצוע למעסיקים ועליהם ליישם אותו. יש לומר כי המעבר מאופן תגמול אחד לאחר – זהו שינוי בסדר גודל משמעותי והתהליך ייקח זמן. בין השאר, המעסיקים ידרשו לבדוק לגבי כל עובד ועובדת בנפרד – מהו הוותק המקצועי, מה הוותק לשכר, מהם הלימודים אותם צברה העובדת ועוד. מדובר במאות מעסיקים ברחבי הארץ, ומטבע הדברים בשלבים הראשונים תיתכנה גם טעויות שיהיה על כל אחת ואחד לשים לב אליהן ולדרוש לתקנן. זהו חלק צפוי מתהליך בסדר גודל כזה.

צוות האיגוד והצירים יהיו לצד העובדים לכל אורך התהליך עם הסברים כתובים, אספות בזום ובמקומות העבודה, ובמענה פרטני לסייע בתהליך. בנוסף, צוות האיגוד יערוך הכשרות למעסיקים כדי לסייע בקידום היישום.

  1. מתי תהיה הפעימה השנייה?

תשובה: הפעימה השנייה תצא לפועל במקביל להסכמי המסגרת במשק, הסכמים אשר נדונים בין הנהגת ההסתדרות למשרד האוצר. כרגע לא ידוע מתי הסכמים אלה יחתמו (תוכלו לשים לב כי מפעם לפעם מופיעים על כך דיווחים בתקשורת הכללית), ולכן אין לנו צפי מדויק מתי זה יקרה. ההסכמים הללו (ומכאן גם המועדים) אינם בשליטת האיגוד. חשוב להדגיש כי בהסכם הקיבוצי שחתמנו באוגוסט 2020 כבר נקבע שאנחנו מוחרגים מהסכמי המסגרת על מנת לייצר את הפעימה הנוספת.

 

השינויים בשכר

  1. בכמה יעלה השכר שלי?

תשובה: עליית השכר תלויה בנתונים אישיים של כל עובדת: שנות הוותק שלה לשכר; שנות הוותק במקצוע; היקף ההשכלה וההשתלמויות המוכרות שצברה; האם היא בתפקיד עם מינוי על פי חוק ועוד. כרגע, בשלב ההסכמות, ולפני הניסוחים המשפטיים, לא ניתן לתת לכל עובדת מענה מדויק התואם את נתוניה האישיים. עם זאת, יוכלו העובדות על סמך נתוניהן האישיים, הידועים להן, למקם את עצמן במטריצת השכר ולקבל הערכה סבירה של הכנסתן הצפויה (וזאת ככל שאין טעות בנתונים האישיים הידועים להן). באופן כללי, אפשר גם להגיד שאנחנו רואים שכ – 65% מהעובדות יראו עלייה שבין 5% ל – 20%.  

מיד אחרי החתימה על ההסכם, האיגוד יפעל להנגיש מחשבון שכר, שיאפשר לכל עובדת, בלחיצת כפתור, להזין את נתוניה האישיים ולקבל סימולציית שכר מלאה. עד אז ניתן לעלות לאספות עובדים כלליות בזום ולהזמין את מנהל/ת המחוז שלך באיגוד לאספת עובדות במקום העבודה. כמובן, כי בכל מקרה אפשר תמיד לפנות למחוזות.

  1. כיצד ישולם השכר באופן רטרואקטיבי מיולי 2021?

תשובה: לאחר החתימה הסופית על ההסכם, עם יישום הרפורמה, ישולמו לעובדות ההפרשים על שכרן מיום 1.7.2021. אופן תשלום ההפרשים ייקבעו בהסכם עצמו.

  1. האם השכר שלי יכול לרדת בעקבות הרפורמה?

תשובה: בשום פנים ואופן לא! השכר לערך שעה לא ירד בעקבות הרפורמה. אצל מרבית העובדות/ים (למעלה מ 94% מהן) השכר יעלה. יהיו עובדות ששכרן יעלה באחוזים רבים, כאלו שיעלו באחוזים מעטים וכאלה ששכרן ישמר באותה רמה ביום המעבר. מאחר והרפורמה היא לא הסכם שכר רגיל, במקרים חריגים ישנו מנגנון של שימור שכר, אשר הינו חלק מהסכם הרפורמה, והוא מבטיח את שימור השכר הנוכחי של כל עובד ועובדת שעלולים היו להיפגע בעקבות הרפורמה. רכיב שימור השכר יופיע כשורה נוספת בתלוש השכר החדש, והוא יתקזז לאורך הזמן מול העלייה בוותק, מול העלייה ביותר מרמה מקצועית אחת ומול עלייה ברמה ניהולית. תוספות שכר עתידיות שיושגו בהסכמי המסגרת במשק ותוספת שתינתן לעובדת בגין עלייה ברמה מקצועית אחת, ינתנו במלואן וללא קיזוז מול רכיב שימור השכר, כך שהשכר לא יקפא. אנו שבים ואומרים, אצל יותר מ 94% מהעובדות השכר יעלה ביום המעבר, ומנגנון שימור השכר נוגע למיעוט שבמיעוט.

שכר בסיס

  1. האם שכר הבסיס של כולם יהיה זהה?

תשובה: כן. שכר הבסיס של כלל העובדים/ות יהיה זהה, בגובה של 8,000 ₪ למשרה מלאה ולא יכיל רכיב של השלמת שכר מינימום. שכר זה, שעליו יבנו תוספות הוותק, הרמה הניהולית-מקצועית ותוספת לעו"ס במינוי לחוק (לזכאיות), יהוו יחד את השכר לערך שעה של העובדת.

10. מה יהיה גובה תוספת הוותק?

שנות וותק

גובה תוספת וותק (מצטברת בחישוב ריבית דריבית)

1-2

2.5%

3-11

1.5%

12-34

1%

35-40

0.5%

41+

0

 

רמות מקצועיות ורמה ניהולית-מקצועית

11. א. כיצד תקבע הרמה המקצועית?

תשובה: הרמה המקצועית נקבעת משילוב של שנות עבודה בפועל במקצוע (לא משנה אם היה מעבר בין מעסיקים או לא) ושל מספר שעות השכלה (השתלמויות, תארים מתקדמים ולימודי תעודה). כלומר, ישנם תנאים מצטברים של שנות ניסיון ולימודים למעבר בין הרמות המקצועיות. המשמעות של "תנאים מצטברים" היא שחובה לעמוד ב-2 התנאים כדי להתקדם, וכל עוד עובדת עומדת רק באחד מהם – היא לא תוכל לעבור לרמה המקצועית הבאה.

רמה מקצועית

שיעור התוספת

 

מעבר בין רמות

תנאים מצטברים

מתחילה

3%

 

פז"מ מקצועי מצטבר 

שעות השכלה שנצברו

מתקדמת

4.5%

 

מתחילה ← מתקדמת

3

0

מנוסה

7.5%

 

מתקדמת ← מנוסה

6

550 או תואר שני

בכירה

12%

 

מנוסה ← בכירה

11

1000

בכירה +

16.5%

 

בכירה ← בכירה +

16

1500

מומחית

19.5%

 

בכירה + ← מומחית

בהתאם לכללי גמול מומחיות הקיימים

*התוספות האחוזיות של הרמות המקצועיות "יושבות" על שכר הבסיס משולב עם הוותק.

 

ב. אילו תפקידים יקבלו תוספת ניהולית-מקצועית?

תשובה: לכל בעלות תפקידי הריכוז, הפיקוח והניהול תקבע רמה מקצועית-ניהולית לפי תפקידן היום: רכזת נושא, ר"צ/מדר"צ, מפקחת, מנהלת במטה, מנהלת שירות קטן, מנהלת שירות גדול, וכיוב'. חשוב לציין שככלל, ביום המעבר, רמה ניהולית-מקצועית תינתן לעובדות לפי מתח הדרגות הנוכחי שלהן (למעט חריגים מועטים). חשוב לשים לב, שעובדת שמבצעת תפקיד ריכוזי או ניהולי ללא תקן מתאים, לא תקבל רמה ניהולית-מקצועית ותיחשב כעו"סית שאינה מנהלת. כמובן שישנו מחסור בתקני ריכוז, מדר"צ ובתקנים נוספים. הרפורמה עושה שינוי שורשי וכל כך ומשמעותי במודל השכר, אך אינה מטפלת בהיבטי התקינה. נושא התקינה הוא נושא חשוב, והוא יעד אסטרטגי למאבק נוסף של האיגוד.

התוספת לרמה הניהולית-מקצועית, ככל שקיימת, תהיה בהתאם למטריציה :

 

אין ניהול

ריכוז נושא

מדר"צ

רמת ניהול 3

רמת ניהול 4

רמת ניהול 5

רמת ניהול 6

רמת ניהול 7

רמת ניהול 7*

מתח דרגות ישן

יא-ט

י-ח

ט-ז

ח-ו

ח-ו

ז-ה

ז-ה

ו-ד

ה-ג

ד-ב

ג-א

ב-א1

א-א2

א-א2

מתחילה

3%

5.25%

7.5%

12%

16.5%

21%

25.5%

30%

32.25%

מתקדמת

4.5%

6.75%

9%

13.5%

18%

22.5%

27%

31.5%

33.75%

מנוסה

7.5%

9.75%

12%

16.5%

21%

25.5%

30%

34.5%

36.75%

בכירה

12%

14.25%

16.5%

21%

25.5%

30%

34.5%

39%

41.25%

בכירה +

16.5%

18.75%

21%

25.5%

30%

34.5%

39%

43.5%

45.75%

מומחית

19.5%

21.75%

24%

28.5%

33%

37.5%

42%

46.5%

48.75%

 

  1. האם המומחיות הקיימת היום לפי הסכם קיבוצי משנת 2015 תשאר כפי שהיא?

תשובה: המומחיות, כפי שהיא מוגדרת ומוכרת היום בהליך רשמי של משרד הרווחה, תהווה את הרמה המקצועית הגבוהה ביותר במודל השכר החדש. נכון לרגע זה, אין כוונה לערוך שינוי בתנאים לקבלת מומחיות במסגרת הרפורמה. תנאים אלו נמצאים, כיום, באחריות משרד הרווחה.

  1. קיבלתי תואר בכיר/ מומחה לפני שנת 2015 – איך זה ישפיע על הרמה המקצועית שלי ברפורמה?

תשובה: במידה ויש לך כיום תוספת 4% למומחיות בתלוש השכר, תדורגי ברמת מומחית שהיא הרמה המקצועית הגבוהה ביותר.

  1. מהם קיצור ועיכוב פז"מ?

תשובה: כחלק ממודל הרמות המקצועיות ניתנת אפשרות למעסיק לקדם או לעכב עובד/ת באופן מוגבל בהתקדמות ברמות המקצועיות. לכל מעסיק תהיה אפשרות כל שנה להפחית את דרישות המעבר לרמה מקצועית לעד 15% מכלל העובדות. בהתאם יוכל המעסיק להפחית לכל עובדת עד שנה מדרישת הפז"מ או עד 100 שעות מדרישות ההשכלה לקראת המעבר לרמה המקצועית הבאה ובכך לתרום להקדמת העלייה ברמה המקצועית הבאה של העובדת והקדמת התגמול בגינה. כל עובדת תהיה זכאית לקידום זה במהלך השהייה בכל אחת מהרמות המקצועיות. לכל מעסיק תהיה גם האפשרות כל שנה לעכב קידום של עד 5% מכלל העובדות בקידום לדרגה הבאה. מעסיק שבוחר לעכב עובדת יהיה מחויב לנמק את החלטתו, לתת לעובדת אפשרות להגיב לנימוקים בנוכחות נציג/ה שתבחר. העיכוב מוגבל בזמן לחצי שנה ומותנה בבניית תוכנית התקדמות עם יעדים מדידים לעובדת. המעסיק יהיה רשאי בהליך הנ"ל להאריך את העיכוב לתקופה נוספת של חצי שנה בלבד. לא יהיה ניתן לעכב עלייה ברמה המקצועית ליותר משנה.

שעות השכלה המוכרות להתקדמות ברמות המקצועיות

  1. גמולי השתלמות:
  • האם במסגרת הרפורמה ניתן יהיה לצבור יותר שעות השתלמות מהיום? והאם התגמול יהיה מוגבל עדיין לתוספת של עד 10.8%?

תשובה: גמולי ההשתלמות, ובאופן כללי כל התגמול על לימודים והכשרות שניתנים היום, יגולמו במסגרת הרמות המקצועיות בהסכם. כלומר, לא תהיה עוד תוספת נפרדת על גמולי השתלמות. במקום זאת, כל שעות ההשכלה, שכוללות השתלמויות אך גם לימודי תעודה ותארים מתקדמים, ישפיעו על  הרמה המקצועית של כל עובד/ת.

במודל השכר החדש, ניתן יהיה לצבור 1500 שעות השכלה אשר יכללו, כאמור, השתלמויות אך גם לימודי תעודה ותארים מתקדמים. תואר שני מוכר לצרכי שכר יעניק 500 שעות השכלה ותואר שלישי מוכר יעניק 200 שעות השכלה נוספות.

כל הלימודים ושעות ההשכלה שהוכרו לעובדת עד כה, יישארו איתה ויחושבו לטובת הרמה המקצועית שלה, ביום המעבר למודל השכר החדש.

  • מה עם לימודים שכיום לא מוכרים לגמול השתלמות?

תשובה: הוסכם כי האיגוד והמדינה יקימו ועדה מקצועית מיוחדת שתגבש, בפרק זמן של כ-12-18 חודשים, כללים מקיפים להכרה בהשתלמויות, תארים מתקדים וקורסים ספציפיים. כללים אלו יחליפו את כללי משרד החינוך ויאפשרו את הגמישות הנדרשת כאמור. נבהיר, כי לימודים שאינם מוכרים כיום בשל סירוב משרד החינוך להכיר בלימודים ושהמעסיק לא הסכים להכיר בהם כלימודים הכרחיים לביצוע תפקידו של העובד – לא יוכרו בשלב ראשון אלא רק אחרי עבודת הועדה ואישורה.

  • מה עם סקטורים שאין להם מספיק השתלמויות כדי להגדיל את כמות הגמולים שלהם?

תשובה: אכן, ישנם סקטורים שבאופן היסטורי היתה להם פחות נגישות להשתלמויות. חשוב לתקן את זה. למעסיקים האחריות לדאוג לכך ולהבטיח זאת ואנחנו נמשיך ונפעיל את הלחץ הנדרש בכדי שזה יקרה ביחד אתכם/ן העובדים/ות. בין היתר, אנחנו נמצאים בקשר עם מעסיקים שונים על מנת שאלו האחרונים יפעלו לפתיחת קורסים מוכרים, כדי להיענות לקשיים הקיימים ולצרכים המקצועיים ובמיוחד למי שכיום הלימודים פחות נגישים להם (ואנו כבר מזהים תזוזה אצל חלקם והבנת הצורך לשנות את המציאות הזו). בנוסף, אנו ממשיכים לפעול ולהרחיב את הקורסים ואפשרויות הלימוד מטעם האגודה לקידום העבודה הסוציאלית בתחומי ההתמקצעות השונים.

אין ספק שהלימודים וההשכלה הופכים להיות רכיב מפתח להתקדמות בשכר ביום שלאחר הרפורמה, ולכן אנו פועלים לאפשר את מירב הדרכים והאמצעים שיקלו על יכולתה של העובדת ללמוד לימודים מקצועיים ומוכרים.

  • מה עם עובדת שצברה את מלוא גמולי ההשתלמות, למדה מאז עוד לימודים ולא הגישה לגמול כי הגיעה לתקרה? האם תוכל להגיש?

תשובה: כלל שעות ההשכלה – גמולים, תואר שני ושלישי , לימודי תעודה – יספרו יחד לסך של עד 1500 שעות לימודים. אם עובדת הגיעה לתקרה זו, היא תוכל להתקדם למומחיות, אך לא תהיה לה אפשרות להגיש עוד שעות השכלה נוספות להכרה בשכר. במידה ועובדת לא הגיעה לתקרה זו, ויש לה שעות השכלה המוכרות לקידום ברמות המקצועיות היא תוכל להגיש אותן אם הםן מוכרות ובמידה  שלא חלה עליהן התיישנות .

כל עובדת תוכל להמשיך בשגרת לימודיה וצבירת שעות ההשכלה כרגיל ולהמשיך ולהגיש את לימודיה להכרה בועדות הגמול ולמעסיק. אולם לצד זאת, והחל מה-1.7.21 ולמשך 3 שנים בלבד, יוגבל היקף שעות הלימודים שיוכלו לשמש את העובדת לשם קידום ברמתה המקצועית. בשנה הראשונה ניתן לקחת בחשבון לשם קידום ברמה המקצועית עד 50 שעות, בשנה השניה עד 80 שעות ובשנה השלישית עד 100 שעות. יובהר כי בכל אחת מהשנים לא ניתן יהיה לקחת בחשבון לשם קידום ברמה המקצועית יותר ממקסימום השעות וכן באופן נצבר כלומר בשנה השניה לא ניתן יהיה לקחת בחשבון יותר מ-130 שעות ובשנה השלישית יותר מ-230 שעות.

למען הסר ספק - תואר שני לא נכלל בהגבלת הלימודים האמורה והוא יוכר באופן מלא מיד עם ההכרה בו.

 

  1. מה יהיה מנגנון ההכרה בשעות ההשכלה? האם הוא יהיה דומה למנגנון היום לאישור גמולי השתלמות?

תשובה: עד לסיום עבודת הוועדה והחלטותיה, תהליך אישור הלימודים יוותר על כנו בשינויים קלים, כאשר תארים מתקדמים יוכרו על בסיס תעודת הגמר מהמוסד המוכר וגמולי השתלמות או לימודי תעודה יוכרו על-פי אישור ועדת ההשתלמות הקיימת. עם סיום עבודתה של הוועדה המקצועית שתוקם, כפי שפורט לעיל, ייתכן ויחולו שינויים והתאמות נוספות, אך כעקרון התהליך ימשיך להתקיים עבור כל עובדת במקום העבודה או מול ועדת גמול ההשתלמות לפי העניין.

הוועדות הקיימות יאשרו יחידות השכלה בנות 100 שעות לימודים כ"א. כל יחידה חייבת לכלול קורס אחד של 40 שעות לפחות והקורסים הנוספים לא יפחתו מ – 14 שעות כ"א.

 

  1. אילו תארים שניים יוכרו לצורך הקידום ברמות המקצועיות? וכמה שעות השכלה יתן תואר שני מוכר?

תשובה:תואר שני מוכר לצרכי שכר יזכה עובדת ב – 500 שעות השכלה לצורך הקידום ברמות המקצועיות. תואר שלישי מוכר לצרכי שכר יזכה עובדת ב - 200 שעות השכלה. למי שלמדה תואר שלישי אחרי חתימת ההסכם, וכבר הגיעה למקסימום שעות ההשכלה (1,500 שעות), תקבל מענק חד פעמי של 10,000 ש"ח ב - 5 פעימות, 2,000 ש"ח, אחת לשנה לאחר סיום התואר. רשימת התארים המתקדמים תעודכן כך שמכל התארים הקיימים המוכרים היום יוסרו ההגבלות והסייגים החלים עליהם. תארים שכיום אינם מוכרים, ימשיכו לא להיות מוכרים עד לסיום עבודת הוועדה המקצועית שפורטה לעיל שתקבע גם לגביהם האם יהפכו לתארים מוכרים.

 

זמינות

  1. האם תנתן תוספת זמינות?

תשובה: בשלב זה אין הסכמות לגבי העקרון הזה במודל השכר החדש. התקיימו שעות רבות של דיונים בנושא, תוך התייעצות מקיפה עם עובדות ומקומות עבודה אולם טרם נמצא הסדר אשר מצד אחד יתגמל על הזמינות מחוץ לשעות העבודה, ומצד שני יאפשר להגדיר את העובדות שאכן זכאיות לכך, וכן שלא יעודד ניצול וציפייה לזמינות אין-סופית של העובדות מצד המעסיקים.

אנו נמשיך לחפש פתרונות במסגרת הדיונים על הפעימה השנייה של הרפורמה.

 

תוספת לעו"ס במינוי לפי חוק

  1. אילו תפקידים יקבלו תוספת לעו"ס במינוי לפי חוק? מה יהיה ערך התוספת?

תשובה: התוספת תנתן רק לעו"ס עם מינוי, אשר מבצעת בפועל את עבודתה לפי מינוי זה. עו"ס שרק חלק ממשרתה מוקדש לעבודה במינוי – תקבל את התוספת בשיעור חלקי ( אך לא פחות מ – 50% מערך התוספת למשרה מלאה). כלומר, מי שעובדת כ-75% עו"ס חוק נוער ו-25% עו"ס משפחות תקבל את התוספת בשיעור של 75%. ואולם, אם היא עובדת ב-20% עו"ס חוק נוער ו-80% עו"ס משפחות (ובסה"כ ב-100% משרה), היא תקבל את התוספת בשיעור של 50% . עו"ס במינוי בעלת רמה ניהולית-מקצועית 4 ומעלה תקבל את התוספת בשיעור מופחת.

תפקיד

שיעור התוספת החודשית למשרה מלאה

שיעור התוספת החודשית לעו"ס בעלת רמה ניהולית 4 ומעלה

עו"ס לחוק הנוער

600 ₪

250 ₪

עו"ס סדרי דין

600 ₪

250 ₪

עו"ס מעצרים

600 ₪

250 ₪

עו"ס חוקר/ת ילדים

600 ₪

250 ₪

עו"ס סדרי דין (חוק החוסים)

400 ₪

250 ₪

עו"ס בשירות מבחן

400 ₪

250 ₪

עו"ס חוק הסעד (מש"ה)

400 ₪

250 ₪

עו"ס ביחידות הסיוע

400 ₪

250 ₪

עו"ס חוק האימוץ

400 ₪

250 ₪

עו"ס מפקח/ת נפגעי עבירה

400 ₪

250 ₪

 

  1. מדוע הוחלט לתגמל אחרת עו"ס שעובדות עם מינוי לפי חוק?

תשובה: התוספת הניתנת הינה תוספת בעבור מינוי לפעול מטעם המדינה  לשם ביצוע חוקים מסוימים. כלומר, המדינה מחוקקת חוקים ומכוחם ממנה עו"ס באופן אישי, לתקופה מסוימת ולאזור מסוים, תוך שהיא מקנה לה סמכויות לפעול מכוח אותו חוק. כתוצאה מכך, נדרשת אותה עו"ס באופן אישי ובלעדי  (אסור לגורם אחר להוציא לפועל סמכויות אלו), ליזום הליכים משפטיים, לחתום על צווים משפטיים ולהיות אחראיות על ביצועם. עקב כך היא גם כפופה ללו"ז הנקבע באופן קשיח על ידי בתי המשפט, כולל לו"ז המתנהל באופן שוטף סביב מצבי חירום.  כמו-כן,  בתפקידים אלו ישנה אחריות אישית עודפת ונוספת, אשר העו"ס נושאת בה ויכולה להיתבע אישית בגין פעולותיה, זאת לצד חשיפה לעומתית אינטנסיבית מול פונים ומשפחותיהם. אין מדובר על תגמול בגין "עבודה קשה יותר", היות רבות הן העו"סיות שעובדות קשה ותפקידן מאתגר. זה גם לא תגמול על עבודה "חשובה" יותר, "מורכבת" יותר או "שוחקת" יותר. ישנה מורכבות ושחיקה במגוון תפקידים. התגמול ניתן בשל המינוי על-שמה של העו"ס וההשלכות שלו.

 

שאלות נוספות בנוגע לשכר

  1. כיצד השינוי בוותק וביטול המסלולים הנמרצים, מסייעים בקידום בשכר? למה מבטלים את המסלול הנמרץ?

תשובה: שכר הבסיס שנקבע ברפורמה, בגובה 8000 ₪, הוא גבוה יותר מהשכר שהיה משולם לעו"ס מתחילה שחותמת על מסלול נמרץ א'.

מסלול נמרץ הינה תוספת, אשר ניתנה בעבר בתקופה בה היה מחסור בעו"סיות ומטרתו היתה לעודד כניסת עו"סיות למערכת והישארותן במהלך 5 השנים הראשונות לתפקיד (לא קושי באיוש תקנים כמו היום ובשימורם לטווח הבינוני והארוך, אלא ממש היו חסירות עו"סיות עם תעודה). כיום, בתי הספר לעבודה סוציאלית מלאים ומחסור זה כבר אינו קיים. כמו-כן, בעיית הגיוס והישארות העובדים בשנים הראשונות היא פחותה לעומת בעיית השימור ושחיקת השכר לאורך מרבית שנות העבודה. לכן, אין עוד צורך במסלול הנמרץ.

  1. מה צפוי לקרות לתוספות הייחודיות שיש לתתי סקטורים מסוימים בע"ס כיום? למה מורידים אותן ואיך זה ישפיע על השכר?

תשובה: משמעותה של רפורמה בשכר היא שכל אופן קביעת השכר משתנה. אחת ממטרות הרפורמה היא לשנות את המצב ההיסטורי שבו הסכמים על הסכמים שונים יצרו פערים לא הגיוניים במקצוע, בעיקר ההסכמים שהבטיחו תוספות לתפקידים מאוד מסוימים. למעט תוספות שניתנות מטעם מקום העבודה עצמו, שאינן ניתנות לעובדות בשל היותן עו"סיות ומקורן בהסכמים פנימיים בין הוועד המקומי במקום העבודה ובין המעסיק (כפי שקורה למשל בביטוח לאומי, בי"ח הדסה ובמשרד הביטחון), אין אף תוספת שנשארת כפי שהיא מהמודל הישן. לכן, גם התוספות הייחודיות הקיימות היום, כגון 20% לעובדי נוער במצוקה, או 6% עו"ס קהילתי, 7% יח"ס ועוד, לא ימשיכו לאחר הרפורמה.

המשמעות בפועל אינה ירידה בשכר! גם העובדות שקיבלו עד כה תוספת סקטוריאלית (כמו הרוב המכריע של העובדות בכלל),  יעלו בשכר לעומת השכר הנוכחי. כלומר, התוספת כפי שהיא נקראת כיום לא תהיה, אבל השכר של העובדת יעלה.

  1. האם הרפורמה תשפר גם את שכרן של העובדות הוותיקות?

תשובה: ההסכם צפוי לשפר את שכרן לערך שעה גם של עובדות ותיקות! אחת הלקונות העיקריות שנפתרות (בין שלל אחרות), היא היעדר אופק קידום בשכר לעובדות ותיקות, אשר אינן בתפקידי ניהול בכירים, ובמשך שנים ארוכות נשארו על אותה הדרגה. הרפורמה בשכר תתן בפעם הראשונה ביטוי בשכר להכרה בנסיונן המקצועי ובלימודים שצברו כרכיב יסודי בקידום השכר שלהן.

  1. אם אני יוצאת לפנסיה לפני הרפורמה, האם אקבל משהו?

תשובה: התשובה לשאלה זו מורכבת ואישית לכל עובד ועובדת. עובדות לקראת פנסיה מוזמנות ליצור קשר עם מנהל/ת המחוז באיגוד ויותר חשוב – לקבל ייעוץ פנסיוני מקצועי. ניתן לפנות למחוזות בטופס הפנייה הנמצא באתר האיגוד בחלק "מחוזות". באופן כללי, עובדת שפרשה לפנסיה מהמגזר הציבורי, אחרי 1.7.21 זכאית לתשלום הפרשים על שכרה בין 1.7.21 ועד למועד פרישתה.

עובדת עם פנסיה תקציבית, שפורשת לאחר 1.7.21, זכאית לפנסיה תקציבית בשיעור השכר שאחרי הרפורמה. לעובדת עם פנסיה צוברת – השפעת הרפורמה על קצבת הפנסיה שלה קטנה הרבה יותר.

  1. האם כל רכיבי השכר יהיו פנסיוניים?

תשובה: כל רכיבי השכר החדשים יהיו רכיבים פנסיוניים. רכיבי החזרי ההוצאות, אשר אינם פנסיוניים, ישארו אותו הדבר, לא ישתנו ועדיין יהוו בסיס לחיסכון בקופת גמל (שחוסכת 5% מהעובד ו – 5% מהמעסיק).

  1. מה צפוי לקרות במעבר בין תפקידים או מקומות עבודה?

תשובה: במעבר בין תפקיד או מקום העובדה, העובדת לוקחת איתה את הרמה המקצועית שלה והוותק המקצועי. זאת בניגוד למצב כיום, שבו עובדת במעבר בין מרבית המעסיקים, נפרדת מהדרגה שלה, במודל החדש הרמה המקצועית נשארת עם העובדת לאורך כל שנותיה במקצוע.

במידה והעובדת מתקדמת לתפקיד ניהולי, היא תקבל את הרמה הניהולית-מקצועית בגין הניהול.מצד שני, עובדת שתעזוב תפקיד ניהול לתפקיד ללא ניהול תשמור על רמתה המקצועית ותוספת הוותק, אך תאבד את תוספת הניהול שלה.

  1. מה לגבי תפקידים שכיום לא נמצאים בלוח התפקוד? (למשל מנהלות מרכזים למניעת אלימות, רכזי נושא שלא מוגדרים בתע"ס)

תשובה: מטרת המודל החדש הוא לבטל את לוח התפקוד ולהפסיק את התלות בין שם התפקיד ובין רמת השכר של העובדת. לצד זאת, ההבחנה בין תפקיד שטח לריכוז, מדר"צ, ניהול , פיקוח וכיו"ב – תישמר. לכן, על המעסיקים תמשיך להיות מוטלת החובה להגדיר לכל תפקיד תחומי גזרה, אחריות והיקף אחריות ניהולית – כפי שמתקיים היום.

בנוסף, תפקידים "כלליים" כמו מנהלי מרכזים, יוכנסו לרמות הניהוליות-המקצועיות על-מנת לייצר את הוודאות ושיבוץ התפקידים הללו באופן מדויק ולמנוע מעתה והלאה מצבים בהם נפתחים תפקידים והגדרת מיקומם ברמות השכר/הניהול אינה מתבצעת.

עם זאת, יש להדגיש, כי הרפורמה שלפנינו היא רפורמה במבנה השכר ושיפור תנאי השכר והיא אינה עוסקת בתוספת תקנים, או בהגדרתם, לרבות תקנים של ריכוז וניהול וכיו"ב.

  1. מה יקרה עם ההשלמה לשכר מינימום? האם אנחנו לא סתם "משלמים על משהו שכבר יש לנו"?

תשובה: לא. אנחנו מעוניינים בקביעת שכר בסיס שאינו כולל רכיב השלמת שכר מינימום ש"בולע" תוספות אחרות, כך שכל תוספת נוספת – קיימת או עתידית – תשולם לכל העבודות במלוא ערכה מהיום הראשון ועד האחרון. ביטול ההשלמה הוא פעולה טכנית, שאין מאחוריה עלות ואנחנו לא משלמים עליה בדרך אחרת. בזכות ביטולה ובזכות מבנה השכר החדש ישתנה השכר בכלולותו ועל המכלול כולו אנחנו משלמים בכספי ההסכם.

  1. האם הרפורמה מטפלת בעניין העומסים?

תשובה: הרפורמה היא רפורמה בשכר, כלומר באופן בו מתוגמלות עו"סיות על העבודה שלהן. אנו מקווים ומעריכים כי השינוי בשכר, יסייע במילוי התקנים החסרים ובכך להקל על העומס.

יחד עם זאת, חשוב להדגיש, כי רפורמה זו אינה מוסיפה תקנים של עו"ס, שבהחלט נדרשים לשם כך נצטרך לצאת בעתיד הקרוב למאבק נוסף, ולדאוג למפתחות תקינה.

30. איך יראה תלוש השכר החדש אחרי הרפורמה?

תשובה: החלקים בתלוש היום המחושבים לערך שעה, יוחלפו ברכיבי השכר החדשים כפי שפורטו בשאלות השונות. מספר השורות בתלושי השכר ירד באופן משמעותי. החלקים בתלוש המפרטים רכיבי עבודה נוספת (שעות נוספות, משמרת שנייה, כוננות ופיצול) ישארו כפי שהם ויחושבו לפי ערך השעה החדש. רכיבי החזרי הוצאות בתלוש יוותרו גם הם ללא שינוי. להלן מספר המחשות ויזואליות: