1. שימוע

מעסיק מחויב לקיים שימוע טרם פיטוריה של עובדת, בו יוצגו בפניה נימוקים בגינם מעוניין המעסיק לפטרה, ותינתן לעובדת הזדמנות להשמיע טיעונים בעד המשך העסקתה. עובדת רשאית להזמין לשימוע כל נציג מטעמה (עו"ד, נציג ועד או ארגון עובדים, בן משפחה וכד'). על המעסיק לתת לעובדת הזמנה לשימוע בכתב, בה עליו לפרט את הסיבות לשימוע והנימוקים מדוע ברצונו לפטר את העובדת.

בנוסף יש לאפשר לעובדת זמן סביר בין ההודעה על השימוע לקיומו. במידה והשימוע נקבע בנוהל לא תקין, מומלץ לפנות בכתב אל המעסיק בבקשה לדחות את מועד השימוע.

מעסיק מחויב לקיים שימוע לעובדת גם במקרים הבאים:

  1. שינוי בתפקיד שאינו ביוזמת העובדת.
  2. שינוי בשכר שאינו ביוזמת העובדת.

עובדת רשאית לוותר על הגעה לשימוע ולמסור התייחסותה בכתב, אך אנו ממליצים להתייעץ עם המחוז באיגוד או עם עו"ד לפני החלטה כזו.

למידע נוסף באתר "כל זכות"

 

2. הודעה מוקדמת

כל עובדת ועובד זכאים לתקופת הודעה מוקדמת לפני פיטורים, אשר נקבעת בהתאם לוותק שנצבר במקום העבודה. עובדת בעלת ותק של שנת עבודה אחת ואילך זכאית להודעה מוקדמת של חודש ימים. עובדת בעלת ותק של פחות משנת עבודה זכאית ליום הודעה מוקדמת בעד כל אחד מששת חודשי העבודה הראשונים, ויומיים וחצי בגין כל חודש נוסף עד למקסימום של שלושה שבועות.

במקומות עבודה מאוגדים, שבהם קיים הסכם קיבוצי, לעיתים קרובות ישנה הודעה מוקדמת קבועה בהסכם. 

מקור לזכות: חוק הודעה מוקדמת לפיטורים ולהתפטרות, תשס"א-2001

 

3. פיצויי פיטורים

בהתאם לסעיף 14 לחוק פיצויי פיטורים, עובדת שפוטרה, או שסיימה עבודתה מכוח אירוע אחר המזכה בפיצויי פיטורים ע"פ חוק, זכאית לתשלום הפיצויים באופן הבא:

  1. 6% משכרה הפנסיוני של העובדת בכל חודש הופקדו בקרן הפנסיה בגין פיצויי פיטורים. יש לוודא כי ההפרשות בוצעו לכל אורך תקופת ההעסקה באופן סדיר, בשיעורים הנכונים ובהתאם לסכום הבסיס הנכון. הסכום שהופקד, שייך לעובדת, ויבוא במקום 72% מהפיצויים להם זכאית העובדת. 
  2. יתרת הסכום תחושב על פי 28% מהשכר החודשי הקובע לפיצויי פיטורין כפול מספר שנות העבודה, וזאת בהתאם למשכורת האחרונה.

    לתשומת הלב, במידה והעובדת חתמה על הסכמתה לחסכון מלא של כספי הפיצויים בערך של 8.33% משכרה הפנסיוני בכל חודש, אזי הסכום שהופקד שייך לעובדת ויבוא במקום 100% מהפיצויים להם היא זכאית. יתכן והמעסיק הזמין את העובדת לחתום על הסכמתה זו בתחילת ההעסקה ויתכן כי במקום עבודה מאוגד, ועד העובדים הסכים לחסכון מלא של הפיצויים בשם כלל העובדים. 

יודגש כי משרד האוצר ממליץ לא למשוך את כספי הפיצויים מקרן הפנסיה, על מנת לא לפגוע בחיסכון הפנסיוני העתידי.

 

שימו לב!

במקום עבודה מאוגד, שבו יש ועד עובדים, חשוב לעדכן את הוועד ולהיעזר בחברי ועד העובדים במקרה של פיטורים או חשש מפיטורים. ובכל מקומות העבודה ניתן ורצוי לפנות לסיוע ליו"ר המחוז באיגוד. חשוב מאוד לפנות לייעוץ מיד עם קבלת ההזמנה לשימוע.

מקור לזכות: חוק פיצויי פיטורים, תשכ"ג-1963